Kennis & inspiratie

Ruil je offline whiteboard in voor de vernieuwde online whiteboard.

13 april 2024 – Leestijd 3 minuten

Werk jij wel eens met Whiteboard? En dan bedoel ik niet die whiteboard in jouw klas of kantoor, maar de app Whiteboard, onderdeel van je Microsoft-account. Mogelijk heb je hem wel eens gebruikt in de coronatijd tijdens een online les of meeting. Dat werkte niet altijd even handig en ik snap dat je daardoor niet echt enthousiast bent. Whiteboard is echter verder doorontwikkeld en heeft verschillende standaard sjablonen die de moeite waard zijn om eens te proberen.

Whiteboard

DE KEUZE IS REUZE

Je hebt nu standaard sjablonen die je zelf kunt aanpassen. Je zit dus niet vast aan bepaald sjabloon zoals bij andere programma’s. Je ziet dat er al heel wat werkvormen worden geboden. Wat dacht je van een Scrumbord dat je fysiek (op het digibord) laat zien, maar die je dus ook digitaal kunt bekijken? Handig als je wel eens vanuit huis werkt of online met elkaar vergaderd. Op dit oneindige canvas kun je bovendien ook opmerkingen, documenten, filmpjes of looponderdelen toevoegen.

DIGITAAL OF ANALOOG?

Een veel gebruikte werkvorm is het delen van ideeën met behulp van geeltjes (sticky notes). We hebben het denk ik allemaal wel eens gedaan. Vaak zie je iemand na afloop foto’s ervan maken. Ik vraag me dan altijd af wat er met die foto’s gebeurt. Soms wordt de analoge versie omgezet in een digitale, zodat anderen ook een leesbare terugkoppeling hebben. Maar vaak gebeurt er ook niets mee. Toch ik snap het wel, als organisator heb je al snel je voorbereiding compleet: een paar pakken notitieblokjes, stiften en flap-overs en je zet een grote groep mensen in een mum van tijd aan het werk.

Deze werkvorm kun je ook via Whiteboard doen. Je zit fysiek bij elkaar, maar de geeltjes verzamel je direct digitaal. Als organisator zie je alle input veel eerder binnenkomen en kun je schuiven en combineren wat je wilt. Bovendien kun je deze Whiteboard er de volgende keer wat makkelijk bij pakken dan die grote flap-overs waar de geeltjes van loslaten en omkrullen… Deze of een andere werkvorm in Whiteboard kost misschien iets meer voorbereiding vooraf, maar scheelt tijd na afloop. En natuurlijk kun je hem ook geheel digitaal doen tijdens een online meeting. Er zitten handigheidjes in zoals de ‘volg mij’ optie waardoor de deelnemers meegaan met de presentator.

Whiteboard

DYNAMISCH DOCUMENT

Een mooi voorbeeld uit de praktijk: bij Stichting BOOR gebruiken ze Whiteboard als inventarisatietool bij de pilotscholen om te bepalen welke (aanbods)doelen van digitale geletterdheid ze al wel en niet kunnen afvinken. Voordeel is dat je alles in een overzicht hebt en kunt delen met de onderbouw, middenbouw en bovenbouw, zodat ze met elkaar aan de slag kunnen in bijvoorbeeld een bouwoverleg. Natuurlijk kan dit ook in Excel, maar in Whiteboard ziet het er net even aantrekkelijk uit. Je kunt de doelen letterlijk slepen naar de juiste plek waardoor het veel interactiever wordt wanneer je dit samen op een digibord doet.

 

ALTIJD EEN WHITEBOARD BIJ DE HAND

Los van alle sjablonen die je kunt inzetten blijft het een handige app die je altijd bij de hand hebt in de Microsoft-omgeving. Met handige dingen die je kunt instellen zoals ‘handgeschreven vormen verbeteren’. Zo teken je altijd mooie vierkanten en cirkels 😉. Er zijn verschillende achtergronden die, afhankelijk van jouw les of meeting passend kunnen zijn. Delen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld delen met een groep die niet meer kan bewerken en als afbeelding.

Maarten de Boer

Tips en inspiratie nodig?

Wil je meer weten over tools uit Microsoft Teams als Whiteboard? Wij begeleiden al jaren scholen in Nederland in de digitale groei van hun werk- en leeromgeving én de mensen. Samen zorgen we voor de beste digitale beleving voor iedereen!

Contact
Man in beeld