Kennis & inspiratie

Impact van Minecraft in het onderwijs.

29 mei 2024 – Leestijd 3 minuten

Wellicht één van de grootste ergernissen maar ook hulpjes van ouders: Minecraft. Het kan een ergernis zijn, denk maar aan de verschrikkelijke geluiden, de aanhoudende focus van kinderen erop, en het zeuren over willen aanschaffen van in-game aankopen. Maar het kan ook een uitkomst zijn. De ouder hoeft even geen oogje in het zeil te houden. Kindlief zit voorlopig toch aan het scherm gekluisterd. Wij snappen het. En jij als docent waarschijnlijk ook. Maar als docent moet je er misschien niet aan denken, Minecraft in de klas. Toch heeft een pilot van Microsoft en Minecraft aangetoond wat voor positieve impact dit kan hebben op kinderen. En zo is Minecraft Education ontstaan. Lees je mee? Wie weet kan Minecraft Education ook jouw hulpje worden!

Logo Minecraft education

WAT IS MINECRAFT EDUCATION?

Minecraft Education is een manier om les te geven aan leerlingen binnen hun belevingswereld en daarbuiten. Er zijn uiteenlopende lessen te vinden over bijvoorbeeld wiskunde en geschiedenis, maar ook programmeren, 21-eeuwse vaardigheden en kunst. Je kunt kiezen uit meer dan 600 kant-en-klare lessen, of zelfs je eigen Minecraft-les schrijven en inzenden! Ja, dat lees je goed. Je kunt ook zelf lessen maken in Minecraft Education. Geen zorgen, ze leggen je haarfijn uit hoe je dat doet. Alleen, samen met iemand van Minecraft, of in een groep.

DIGITAAL VEILIG ONLINE

De wereld verandert. Daar zijn we het allemaal over eens. Waar je vroeger het nieuws uit een papieren krant haalde, krijg je nu het nieuws mee via Instagram en TikTok. Nieuws dat is afgestemd op jouw voorkeuren, scroll-gedrag en likes. Een goede maar af en toe ook een gevaarlijke ontwikkeling. Zeker voor je leerlingen. Zij zijn zich wellicht nog niet bewust van hun gedrag online. Minecraft Education heeft daar wat op bedacht. Met Minecraft Education ‘Cybersafe: Good Game’ kunnen leerlingen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar spelenderwijs zelf nadenken en zien hoe zij digitaal veilig online moeten zijn. Denk aan een positieve digitale voetafdruk, verantwoordelijk technologiegebruik en het gevoel van online erbij horen.

Wil je meer inspiratie hoe je jouw leerlingen meer bewust kunt maken digitaal veilig online zijn? Kijk dan eens bij onze terugblik op Girls’ Day bij SPEYK. Daar leerden we de jongedames na te denken over hun online gedrag door een flyer te ontwerpen over dit onderwerp.

Terugblik Girls’ Day

AI, COPILOT EN MINECRAFT

Je kunt er niet meer om AI heen. Het is er natuurlijk al jaren, maar tegenwoordig veel meer op de voorgrond. Niet alleen vanwege de toegankelijkheid van onder andere ChatGPT, maar ook omdat bedrijven zoals Microsoft AI-tools beschikbaar maken voor hun gebruikers. Een positieve ontwikkeling wat ons betreft hierin is Copilot, de AI-tool van Microsoft die je in meerdere applicaties kunt terugvinden. SPEYK-er Jessica is enthousiast en deelde al eerder haar tips voor docenten. Lees hier hoe je Copilot in Outlook inzet om productiever te werken. Ook Minecraft Education zet met alle liefde AI in. Door Copilot, prompten en coderen samen te voegen, leer je in een mum van tijd je eigen Minecraft Education les vorm te geven. Download de lessen.

AI, COPILOT EN MINECRAFT

OPNIEUW HET HULPJE VAN OUDERS

De les stopt niet als de schoolbel gaat. Want Minecraft Education heeft ook een module voor ouders gemaakt. Hierin leren ouders hoe ze samen met hun kinderen Minecraft Education “spelen”. Het is natuurlijk niet hetzelfde als echt Minecraft spelen, en dat is precies de bedoeling. In elke game komt minimaal 2 van een aantal vaardigheden terug: creativiteit, problemen oplossen, inlevingsvermogen opbouwen, digitaal burgerschap leren en systematisch denken. Naast thuis leven geven, vind je bij elke les notities die je als docent kunt delen met ouders, zodat de leerlingen ook thuis antwoord op hun vragen kunnen krijgen.

 

AAN DE SLAG?

We kunnen ons voorstellen dat het misschien een grote stap is om van traditioneel lesgeven naar lesgeven in Minecraft te gaan. Alles overbrengen in de wondere wereld van Minecraft Education raden we dan ook niet aan. Maar juist het combineren van “offline” onderwijs met digitaal onderwijs is volgens ons de manier om het beste onderwijs te bieden voor elk kind vandaag, en de beste kansen voor morgen. We denken daarin graag met je mee. En nee, Minecraft Education is uiteraard niet verplicht!

Geschreven door Jessica Blijleven – Rentenaar

Aan de slag met digitaal onderwijs?

Bij SPEYK hebben we onderwijskenners in huis die graag met je meedenken. Neem gerust contact met ons op!

Contact
Jessica in beeld